Epäasiallinen käytös ja siihen puuttuminen

Me Lappeenrannan Naisvoimistelijioissa emme hyväksy minkäänlaista häirintää tai epäasiallista kohtelua seuran harrastuksissa ja tapahtumissa. Jokaisella voimistelijalla, ohjaajalla, valmentajalla ja seuratoimijalla tulee olla turvallinen ympäristö harrastaa, harjoitella ja tehdä työtään. Meillä on nollatoleranssi kiusaamiselle ja syrjinnälle ja kaikilla on oikeus kunnioittavaan kohteluun.

Epäasiallinen kohtelu on hyvän tavan vastaista käyttäytymistä ja se ei kuulu treeneihin, tapahtumiin, kisoihin, kisamatkoille, leireille, someen tai viestimiseen.

MITÄ ON EPÄASIALLINEN KÄYTÖS?

 

Epäasiallinen käytös on kaikkea hyvän tavan vastaista käyttäytymistä. Käytös voi näkyä niin tekoina kuin laiminlyöntinä ja se voi olla tahallista tai tahatonta. Epäasiallinen käytös voi olla järjestelmällistä, jatkuvaa tai kertaluontoista ja äärimmillään jopa lainvastaista toimintaa.

Kuka vain voi kokea epäasiallista käyttäytymistä kenen tahansa toimesta ja kaikkeen epäasialliseen toimintaan tulee puuttua. Jokainen kokee asiat eri tavalla, jolloin tulee huomioida, että se mikä ei loukkaa yhtä, voi olla loukkaavaa toiselle. 

 

EPÄASIALLINEN KÄYTÖS VOI ESIMERKIKSI OLLA:

  • toistuvaa henkilön ominaisuuksien, luonteenpiirteiden tai yksityiselämän mustamaalausta
  • treeniyhteisön ulkopuolelle jättämistä
  • huutamista, haukkumista, kiroilua, asiatonta nimittelyä, halventavia katseita, pahan puhumista toisesta tai naurunalaiseksi saattamista
  • fyysistä väkivaltaa tai sillä uhkailua
  • epäasiallista valta-aseman väärinkäyttöä
  • seksuaalista häirintää
  • sukupuoleen perustuvaa häirintää
  • päihteisiin liittyvää epäasiallista käytöstä.

MIKÄ ON SEKSUAALISTA HÄIRINTÄÄ?

 

Häirinnällä tarkoitetaan henkilön ihmisarvoa loukkaavaa käytöstä ja seksuaalisella häirinnällä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla tarkoituksellisesti loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta. Tämä voidaan tehdä erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri. Tällaisen ilmapiirin voi luoda esimerkiksi seksuaalissävytteiset vitsit tai vihjailut ja kehon kommentointi.

MITEN TOIMIA, KUN KOHTAAT EPÄASIALLISTA KÄYTÖSTÄ

 

Suurin osa epäasiallisesta käytöksestä saadaan katkaistua ottamalla asia puheeksi heti. Asianomaiset keskustelevat keskenään asian läpi tai alaikäisten kohdalla mukana voivat olla myös huoltajat. Puhumalla ratkaistaan ja oikaistaan syntyneitä väärinkäsityksiä ja ristiriitoja, tuodaan toisen tietoisuuteen se, että tämän käytös on esimerkiksi loukannut toista tai, että se ei ole ollut yhteisten pelisääntöjen mukaista sekä päästään yhteisymmärrykseen siitä, miten jatkossa toimitaan. Keskustelemalla ja puuttumalla käytökseen heti, voidaan ehkäistä tapauksien paisuminen ja monimutkaistuminen isoksi ongelmaksi, jonka ratkaiseminen on myöhemmin hyvin raskasta ja vaikeaa. Ilman keskustelua ei epäasiallisesti käyttäytyvä useinkaan voi tietää, että hän on loukannut toista eikä voida päästä molempia osapuolia tyydyttävään tilanteeseen.

Toivomme, että ilmoitat meille heti, jos kohtaat epäasiallista käyttäytymistä. Kuuntelemme, ja otamme jokaisen huolen vakavasti. Jokaista huolta tai valitusta käsitellessä pidämme keskiössä lapsen ja nuoren hyvinvoinnin. Käsittelemme kaikki valitukset ennalta määrätyn prosessin mukaisesti. Kuulemme kaikkia osapuolia, ennen kuin päätämme jatkotoimenpiteistä.

 

Toimintaohjeet epäasiallisen käytöksen käsittelyyn:

Seurassa ohjaajien ja valmentajien apuna ja tukena ongelmatilanteissa, sekä epäasialliseen käytökseen puuttumisen tilanteissa toimivat joukkuevoimistelun vastuuhenkilö
Jenna Tapioharju (jenna.tapioharju@gmail.com) ja harrastetoiminnan vastuuhenkilö Anu Nieminen (nieminen.anu.j@gmail.com) Jenna Tapioharju ja Anu Nieminen ottavat vastaan palautteita epäasiallisesta käytöksestä. Lisäksi seuralla on yhteydenottolomake, minkä kautta palautetta voi antaa myös anonyyminä. Lomake on yhteydessä seuran sähköpostiin, mistä palaute välitetään Jennalle ja Anulle.

 

Voit myös kertoa huolesi nimettömästi alla olevan lomakkeen kautta. Huomioithan, että asian käsittely voi vaikeutua, jos emme tiedä osallisten henkilöllisyyttä. Emme myöskään pysty informoimaan sinua asian etenemisestä, ellet jätä yhteystietojasi.

Yhteydenottolomake

12 + 3 =

Jos haluat jutella luottamuksellisesti kohtaamastasi epäasiallisesta käytöksestä, ota yhteyttä Väestöliiton Et ole yksin- palveluun https://www.etoleyksin.fi/